ANJA MYSTERY'S OPEN PARANORMAALBOEK
Copyright 2005 Stealth Design Belgium. All Rights Reserved.
       

Wierook
       
       

* Wat zijn wierookstokjes?

* Handleiding

* Stokjes en kegeltjes

* De geschiedenis, betekenis en werking van wierook
       
* Wierook en de 5 elementen

* Geuren en hun effect

* Onze neus als kenner

* Waar kan je wierook voor gebruiken?

* Verschillende geuren en verklaringen
       

       

* Wat zijn wierookstokjes?

Wierookstokjes zijn dunne gespleten bamboehoutjes met daar omheen een mengsel van houtskool en de gemalen bast van een exotische boom die als kleefstof dienst doet en voor de geur nog houtpoeders, etherische en parfum oliŽn en balsems. Na toevoe≠ging van water vormt dit mengsel door de kleefstoffen, een soort deeg of pasta. Dit deeg wordt met de hand om het bamboe stokje gerold, waarna de stokjes in de schaduw gedroogd worden.         
TOP
* Handleiding bij het gebruik

Een wierook≠stokje kan je met een lucifer of een aansteker aansteken; daarna moet je het vlammetje uitblazen. Wees altijd voorzichtig met vuur. Plaats daarom het stokje altijd in een wierookhouder waar het stokje stevig in staat en die de as goed opvangt. Is het gaatje van de wierookhouder te groot en staat het stokje scheef, vouw dan het stokje een keer om, zodat het dubbel zo dik wordt en wel past. Vangt de wierookhouder de as niet goed op, plaats de wierookhouder dan op een schoteltje. Hou de wierookhouder met het stokje altijd buiten bereik van brandbare stoffen.
TOP
* Stokjes en kegeltjes                                                     

In de zwarte stokjes gebruiken wij alleen houtskool. Omdat houtskool geurloos is, komen de subtiele en zachte bloemengeuren zo het best tot hun recht. In de bruine stokjes zijn naast de oliŽn, kruiden en houtsoorten verwerkt, die de geur een bos- en houtachtig karakter geven. Naast wierookstok≠jes hebben wij wierookkegel≠tjes, die je in een potje met zand kan branden of in een kegeltjes≠houder. De kegeltjes hebben vrijwel dezelfde geur als stokjes. Voor wie de as van de wierookstokjes een probleem vindt, zijn de kegeltjes een goed alternatief. Er zijn nu ook korte stokjes en lange stokken.
TOP
* De geschiedenis, betekenis en werking van wierook         

Wierook betekent gewijde of heilige rook. Het is al vele duizenden jaren oud. Waarschijnlijk is het gebruik van wierook ontstaan nadat iemand een stukje hars van de Boswellia boom op een smeulend vuurtje gooide en ontdekte dat de rook een speciale geur met zich meedroeg. De hars = frankincense = wierook werd bij reukoffers gebruikt. Een reukoffer had tot doel contact te maken met de Goden en hen te bewegen antwoord te geven op vragen en gebeden. De geur werd met de rook meegedragen naar de wereld van de Goden (je zag de rook opstijgen naar de hemel en oplossen=overgaan in de Godenwereld). In de tijd van de faraoís was wierook al een belangrijk onderdeel van hun rituelen. Wierook was een van de belangrijkste handelsgoederen van karavanen. De prijs kon die van goud evenaren. Wierook was bovendien belangrijk door zijn effect op negatieve invloeden van buiten. Wierook zuivert, beschermt tegen negatieve vibraties en verbetert de sfeer in het algemeen. Hierop is het kalmerende effect van wierook gebaseerd. We kunnen allemaal voelen als iemand kwaad is. Kwaadheid is een krachtige en harde vibratie, maar zo zijn er heel veel vibraties om ons heen die vaak minder duidelijk of voelbaar zijn, maar wel een effect op ons en onze zenuwen hebben. Wierook zorgt ervoor dat de invloed van die vibraties wordt geneutraliseerd en maakt zo plaats voor meer positieve gevoelens. Ons zenuwgestel wordt minder belast en onze zenuwen komen tot rust.

Oorspronkelijk kwam wierook uit het Midden-Oosten, maar nu bijna altijd uit India, Nepal of Japan, waar wierook net zo gewoon is, als hier bloemen in huis of het gebruik van zeep, parfum of een luchtverfrisser.
TOP
* Wierook en de 5 elementen                                          

In oude tradities wordt verteld dat alles in de wereld opgebouwd is uit de 5 elementen, namelijk: aarde, lucht, water, vuur en ether. Het is een interessant te weten dat wierook 1 van de weinige producten is dat alle 5 elementen in zich combineert. Wierook bestaat uit aarde (ingrediŽnten), verspreidt zich via de lucht, wordt bereid met water, wordt actief door middel van vuur en heeft een etherische=fijnstoffelijke werking (kalmerend, beschermend, positieve dingen aantrekkend). Waarschijnlijk werkt wierook daarom zo harmoniserend en helend. Wierook is een heel bijzonder en spiritueel product met tientallen toepassingen op het gebied van verstand, gevoel en lichaam.
TOP
* Geuren en hun effect                                               

Boven op het rustgevende effect van wierook komt het effect van de geur. Elke geur heeft een bepaald effect, maar dat kan verschillend zijn voor ieder persoon. Zo kunnen geuren blij maken, fris, zekerder, of actiever, of je voelt je er meer geborgen door. Een geur kan je stemming verbeteren, je gevoelens verduidelijken, je verstand scherpen, je emoties ondersteunen en je lichamelijk of geestelijk tot rust brengen. Elke geur draagt een geheim voor je mee en nodigt je uit om dat geheim te ontrafelen. Eenmaal ontdekt dan kan de geur een vriend voor je leven worden, want de geur maakt dat je jezelf beter voelt, de geur troost en ondersteunt, is er altijd als het nodig is, blijft altijd dezelfde: een vriend door dik en dun.
TOP
* Onze neus als kenner                                                 

Via geuren hebben we met onze neus een speciaal contact met de werkelijkheid om ons heen. Geuren vertellen ons over gevaar (rook, hygiŽne, bederf), over ons voedsel (rijp, onrijp, smaak), over ons verleden (herinneringen), over onze liefdes (babyís en Ďzonder geur geen liefdeí), over de pracht en schoonheid van de natuur (bloemen, bossen, zeelucht), of over anderen (sympathie voor prettig ruikende mensen, onze geur weerspiegelt wie we zijn).
TOP
* Waar kan je wierook voor gebruiken?            

In huis kan je wierook gebruiken om de lucht te zuiveren van mufheid of sigarettenrook en ongewenste geurtjes in keuken en toilet. Veel mensen gebruiken wierook voor ontspanning Ė speciaal Amber en Lavendel Ė omdat het beschermend en ontspannend werkt voor onze belaste zenuwen. Voor je gevoel en gemoed werkt wierook opbeurend en verlichtend. Er bestaat namelijk een sterke relatie tussen onze reuk en onze stemming en emoties. Probeer maar eens Rozen en Viooltjes of Lotus als je blij wilt worden. Of Sandelhout voor innerlijke rust of als je wil mediteren. Daartegenover staat Musk: een actieve geur die je kan gebruiken om 's morgens wakker te worden of als hulp bij studie of werk. Er zijn ook avontuurlijke of inspirerende geuren, zoals Herfstblaadjes, Avondroos of Passiebloem. De invloed van elke geur op jou kan je het beste zelf proberen uit te zoeken. Op de achterkant van dit blad staat wat wij van elke geur weten of vinden. Het is een leuk geuravontuur om uit te zoeken welke geuren het best bij je passen, welke geuren je kunnen helpen bij je gezondheid, je geluk, je persoonlijke ontwikke≠ling, bij je dromen of je fantasie, kortom bij elke gelegen≠heid.

Geuren kunnen een grote verrijking betekenen in je persoonlijke leven want geuren dragen ook herinnerin≠gen mee, zoals je dat kent als je muziek van vroeger hoort en je de gevoelens van toen opnieuw beleeft. Een visuele herinnering is vaak beperkt tot wat je zag, maar een geurherinnering is een totaalherinne≠ring. Je herinnert door de geur ook wat je toen dacht, voelde en hoorde. Geuren zijn ook belangrijk bij de mentale en emotionele ontwikkeling van kinderen. Kinderen die door hun neus ademen doen het beter op school en ontwikkelen zich beter emotioneel. Bovendien kunnen geuren helpen bij vergeetachtigheid. Zo kunnen geuren vrienden voor het leven worden en je met gevoel steunen en helpen.
TOP
*Verschillende geuren en verklaringen


Amber
Een verrukkelijk zachte zoete geur. Een droomgeur. Rustgevend, warm en erg prettig voor het gevoel. Een vriend voor het leven. Een goed cadeau voor iedereen die van rust houdt of zich wil ontspannen. De favoriete geur van mijn moeder.

Avondroos
Duidelijk, krachtig, warm en iets zoet. De geur van Tuberosa, prettig en exotisch. Een heerlijke geur voor een fijne avond.

Gardenia
De rijke geur van de gardeniabloem. Een aparte, karakteristieke en iets zwaardere geur vol interessante accenten.

Herfstblaadjes
Een heerlijke verrassende bosgeur, waarbij je jezelf thuis in de natuur voelt. Een warme, rijke en inspirerende geur. Een geur om van te houden als van een vriend. De Gouden geur is een heel bijzondere geur voor de echte liefhebber: mooi en helder.

Jasmijn
Zacht en mild. De geur is wat droog en zoetig, en heeft iets van een groene toon. Een prettige en pure ervaring.

Kamperfoelie
De vernieuwde Kamperfoelie: zoeter en vriendelijker. Je ruikt meer honing en de zoetheid heeft iets caramelachtigs.

Kaneel en Kruiden
De warme blije geur van kaneel en diverse kruiden. Door de rijkdom aan ingrediŽnten lijkt deze wierook elke keer iets anders te geuren. Kaneel Goud is een mix van verschillende kaneeloliŽn en kaneelachtige ingrediŽnten.

Lavendel
Een van onze zachtste geuren. Een droge geur met een verrassend vleugje zoet. Lavendel is fris en werkt rustgevend. Onderzoek heeft uitgewezen dat lavendel een goed middel is om bij in slaap te vallen. De Lavendel Goud is een revelatie.

Lotus
Een heerlijk zoete geur, vol en rijk van karakter. Lotus is inspirerend en maakt je iedere keer weer blij. Een heel positieve geur die warmte geeft en bescherming (neemt negatieve energie weg). Een vriend voor alle dagen en moeilijke tijden.

Musk
Een zeer fijne musk met een avontuurlijke topnoot. Een prettige verrassing, die stimulerend werkt. Een actieve geur die heel goed is om bij te leren, te studeren of te werken. Werkt ook goed als hulp om 's morgens wakker te worden.

Mirre
Een heel opmerkelijke geur. Actief, blij en avontuurlijk. Een milde maar specifieke geur die je nooit zal vergeten. De geur is te vergelijken met een milde nagchampa. Mirre Goud is een verfijnde en sterkere versie van Mirre.

OriŽntaalse Roos
Een heel bijzondere rozengeur met een vleugje sandelhout. Een inspirerende en creatieve geur die je laat dromen. Een heel goede geur als cadeautje voor avontuurlijke mensen of lezers van avonturen romans.

Passiebloem
Zachte en heel sprekende geur. Een geur die blijft boeien. Inspirerend en creatief. Heel geschikt als apart cadeau.

Patchouli
De karakteristieke geur van de jaren 60: patchouli bladeren verzacht met een rozen noot en verrijkt met kruiden.

Rode Roos
De vernieuwde Rode Roos is jonger en blijer van geur. Een roos van deze tijd. Heerlijk en vriendelijk in de omgang. De Rode Roos Goud is de roodste en lekkerste roos in wierookland. Een prachtig alternatief voor een bos rode rozen.

Rozen en Viooltjes
Heerlijk zoet met een vleugje viooltjes. Een geur met een zonnige glimlach. Onze meest blije geur, een geur om vrolijk van te worden. De absoluut favoriete geur van kinderen en volwassen kinderen. Een bloeiende en blije zomertuin in huis.

Sandelhout
De koning der geuren. 100% Sandelhout kernhout vol olie. Met Lavendel de meest verkochte geur. Uitermate geschikt voor concentratie, meditatie en yoga. Werkt mentaal zuiverend en rustgevend. Sandelhout is een spirituele geur en stimuleert de intuÔtie. Er is ook een Gouden Sandelhout. Bij de Gouden Sandelhout is 10 maal meer sandelhout olie toegevoegd.

Sinaasappel Bloesem
Een aparte, iets zwaardere bloemengeur. Een fantasiegeur om bij weg te dromen. Een geur voor de avond.

Vanille
Vanille, heliotroop en een vleugje roos tezamen maakt dit onze zoetste geur. Rond, vol en blij en je wordt er niet dik van.

Wilde Bloemen
Een opmerkelijk bosachtige bloemengeur. Krachtig, opbeurend en tegelijk zeer rustgevend. Een geur die beschermt.

Wierook uit de Oudheid - Frankincense
Een prettige zoete en kruidige geur. Deze geur komt qua geur dicht bij kerkwierook, want olibanum hars (= het bestanddeel van kerkwierook) is de basis van deze geur, met een extra zoete rozige noot. Deze wierook verspreidt zich goed.

Zuiveringshout
Zuivert de atmosfeer in huis en werkt reinigend en ontsmettend. Een nuchtere geur, die wat harsachtig ruikt. Houdt muggen en wespen op een afstand en is zodoende ideaal voor zomers buiten en voor u en uw kinderen in de tent en caravan.
TOP
Vrij overgenomen van de site De Moeder's Geuren
Anja-Mystery
Copyright 2005 Stealth Design Belgium. All Rights Reserved.